Monk Inside Out

DEUTSCH – MONK INSIDE OUT – CLAZZ ENSEMBLE E38389E382A4E38384E59BBDE69797
ENGLISH – MONK INSIDE OUT – CLAZZ ENSEMBLE engelse_vlag

A concert with a festival flavour – music, visuals and poetry

carport kitsKijk Trailer hier en click hier voor video afspeellijst Monk Inside Out
(Live in het Bimhuis – 15 maart 2014)

Het programma waarmee het Clazz Ensemble  het Bimhuis een avond lang ademloos liet luisteren  en kijken. Een overtuigend antwoord op misschien wel de belangrijkste  levensvraag van de jazz. Bert Vuijsje – Jazzism – mei 2014 – lees hele artikel

In Monk Inside Out spelen de twaalf musici van het Clazz Ensemble werken van zeven componisten die zich hebben laten inspireren door één genie: de legendarische musicus Thelonious Monk (1917 – 1982).

wigs for black women 
Het ensemble heeft hiervoor opdrachten gegeven aan zowel jonge als gevestigde makers uit verschillende muzikale stijlen. Maud Sauer, Frank Carlberg (NY), Jasper le Clercq, Arend Niks, Dick de Graaf, Leonard Evers en Jesse Passenier hebben geïnspireerd door Monk nieuw werk geschreven en bestaand werk gearrangeerd voor dit programma. Ook de enscenering van het project biedt variatie. Tijdens de voorstelling bevinden de musici zich niet alleen op het hoofdpodium maar verspreiden ze zich ook over de concertlocatie waardoor de sfeer van een festival ontstaat. Zo zien de luisteraars solisten en kleine bezettingen afgewisseld met optredens van het gehele 12-koppige ensemble. Gedurende de avond worden bovendien unieke en bewerkte videoprojecties getoond van de meester zelf en zijn er teksten over Monk te horen van Bernlef en Lucebert.

Clazz Ensemble-Monk Inside Out-17
Komt dat luisteren! Opererend in de Europese voorhoede van de nieuwste labelloze muziek.Trouw

Met het programma Monk Inside Out laat het Clazz Ensemble zien dat de muziek van Thelonious Monk nog steeds een belangrijke voedingsbodem is voor vernieuwende muziek. Door haar keuze van uitvoerende musici en componisten gaat ze bewust een stap verder dan de inspiratie die Monk’s muziek al jarenlang biedt aan vele generaties uitvoerende jazzmusici.
Met dit project benadrukt ze dat ook compo-nisten door zijn vaak hoekige melodieën, zijn dissonante akkoorden en zijn onorthodoxe benadering van de piano worden geïnspireerd tot nieuw en spannend werk. Waar deze nieuwe composities opnieuw vruchtbare ‘vehicles for improvisation’ blijken te zijn voor de musici uit het Clazz Ensemble wordt de cirkel gesloten en ervaart de luisteraar opnieuw de geest van de geniale musicus Thelonious Monk.

Musici

Dick de Graaf, Nils van Haften, Arno Bornkamp, Werner Janssen saxofoons/fluit/klarinet

Gerard Kleijn, Charlie Biggs, Frank Anepool – trompet/flugelhorn

Vincent Veneman, Koen Kaptijn – trombone

Frank Carlberg(USA) – piano
Guus Bakker – contrabas
Joost Kesselaar – drums

Clazz Ensemble-Monk Inside Out-18
A valid addition to the Dutch Jazz landscape. Downbeat (USA)

Meedogenloos luidruchtig en gierend melancholisch.
Clazz Ensemble sterk in de nieuwe jazz.NRC

It must be heard—and heard repeatedly!!
Taste, aplomb, and virtuosity. All About Jazz (USA)

Clazz Ensemble-Monk Inside Out-04

Ga je naar een twaalfkoppige bigband, zit je nog naar een pianotrio te luisteren. Deze in de jazz immer populaire drieledige bezetting vormt echter slechts een van de vele verschijningsvormen van het Clazz Ensemble. Muzikanten van het ensemble duiken in allerlei combinaties op vanuit alle hoeken en gaten van het gebouw, niet altijd zichtbaar voor het publiek
Jan Jasper Tamboer / Parool

a smart balance of classical precision and unhinged ferocity. New York Music Daily

Niet alleen in de individuele- en groepsimprovisaties boeit het Clazz Ensemble als geen ander, ook in de totaalklank komt de groep tot een indrukwekkend en alles omvattend geluid.Jazzenzo

Clazz Ensemble

Vanaf de oprichting in 2007 spelen in het Clazz Ensemble twaalf musici repertoire van gedurfde composities, messcherp uitgevoerde blazersmuziek, spetterende solo’s en groovende ritmes. Het Clazz Ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat de hokjesgeest niet meer in de 21e eeuw thuis hoort. Zowel voor de musici als voor het publiek biedt deze kleine bigband een verrassend muzikaal avontuur. De optredens worden vaak gecombineerd met multimediale en theatrale elementen. De vele concerten en de drie cd’s van het Clazz Ensemble hebben in de media ruimschoots de aandacht getrokken. De cd’s kregen internationaal unaniem goede kritieken. Het ensemble onder meer te zien in De Wereld Draait Door, VPRO Jazz Live en Vrije Geluiden. Met de projecten Avonturen (2007), Clazz in Zeeland (2009) en His Master’s Choice (2011-2012) zocht het ensemble al de samenwerking met componisten uit de jazz, pop en klassieke hoek. In 7 jaar heeft deze bonte verzameling van muzikale karakters zich definitief een plaats verworven in de voorhoede van de Europese jazztraditie.

 

Missie Clazz Music

Muziek in het algemeen, maar Clazz Music in het bijzonder staat voor verbinden. Musici uit verschillende disciplines zoeken elkaar op en gaan het avontuur aan, met de bedoeling hun publiek te raken, te bewegen, te verrassen, te ontroeren, te verstillen.

Clazz Music geeft deze missie vorm door het initiëren, produceren en presenteren van projecten met uiteenlopende ensembles. Zodoende huldigt ze een van de belangrijkste muzikale uitgangspunten van de jazz: de voortdurende drang naar vernieuwing door verbinding met andere muziekstijlen. Een divers en avontuurlijk publiek vindt Clazz Music op locaties als concertzalen, festivals, jazzclubs, kerken, congrescentra, musea en op virtuele podia als Youtube en Facebook.

Copyright ©Clazz Music 2019