Clazz Ensemble

A valid addition to the Dutch Jazz landscape. Downbeat (USA)

Vanaf de oprichting in 2007 spelen in het Clazz Ensemble twaalf musici hun eigenzinnige repertoire van gedurfde composities, messcherp uitgevoerde blazersmuziek, spetterende solo’s en groovende ritmes. Het Clazz Ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat de hokjesgeest niet meer in de 21e eeuw thuis hoort. Zowel voor de musici als voor het publiek biedt deze kleine bigband een verrassend muzikaal avontuur. De optredens worden vaak gecombineerd met multimediale en theatrale elementen. Het ensemble voelt zich net zo goed thuis op het North Sea Jazz Festival als op de klassieke muziekpodia. De vele concerten en de drie cd’s van het Clazz Ensemble hebben in de media ruimschoots aandacht getrokken. De cd’s kregen internationaal unaniem goede kritieken. Ook was het ensemble onder meer te zien in De Wereld Draait Door en VPRO Jazz Live. Met de projecten Avonturen (2007), Clazz in Zeeland (2009) , His Master’s Choice featuring Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis en Frank Carlberg (2011-2012)en Monk Inside Out (2014-2015) zoekt het ensemble de samenwerking met componisten uit de jazz, pop en klassieke hoek. In 5 jaar heeft deze bonte verzameling van muzikale karakters zich definitief een plaats verworven in de voorhoede van de Europese bigband traditie.

Meedogenloos luidruchtig en gierend melancholisch.
Clazz Ensemble sterk in de nieuwe jazz.
NRC

Dick de Graaf, Tineke Postma, Nils van Haften en Werner Janssen –saxofoons/fluit/klarinet
Charlie Biggs, Frank Anepool, Gerard Kleijn – trompet/bugel
Vincent Veneman, Koen Kaptijn – trombone
Frank Carlberg piano / Guus Bakker – contrabas/basgitaar / Joost Kesselaar – drums

Taste, aplomb, and virtuosity. All About Jazz (USA)

Monk kopievierkant

a smart balance of classical precision and unhinged ferocity. New York Music Daily

Programma: Monk Inside Out

A concert with a festival flavour
Het Clazz Ensemble speelt werken van een gevariëerd gezelschap van componisten die zich laten inspireren door de muziek van de legendarische musicus Thelonious Monk (1917 – 1982). Het ensemble heeft hiervoor opdrachten gegeven aan zowel jonge als gevestigde makers uit verschillende muzikale stijlen.  Uit de hoek van de moderne gecomponeerde muziek zijn gevraagd:  Maud Sauer en Leonard Evers. Uit de moderne jazz Frank Carlberg (NY), Jasper le Clercq,  Arend Niks, Dick de Graaf, Guus Bakker, Vincent Veneman en Jesse Passenier. Ook de enscenering van het project biedt variatie. Tijdens de voorstelling bevinden de musici zich niet alleen op het hoofdpodium maar verspreiden ze zich ook over de concertlocatie waardoor de sfeer van een festival ontstaat. Zo zien de luisteraars solisten en kleine bezettingen afgewisseld met optredens van het gehele 12-koppige ensemble.  Gedurende de avond worden unieke en bewerkte video projecties getoond van de meester zelf.

Clazz Ensemble-Monk Inside Out-18

Met het project Monk Inside Out laat het Clazz Ensemble zien dat de muziek van Thelonious Monk nog steeds een belangrijke voedingsbodem is voor vernieuwende muziek. Door haar keuze van uitvoerende musici en componisten gaat ze bewust een stap verder dan de inspiratie die Monk’s muziek al jarenlang biedt aan vele generaties uitvoerende jazzmusici. Met dit project benadrukt ze dat ook componisten door zijn vaak hoekige melodieën, zijn dissonante akkoorden en zijn onorthodoxe benadering van de piano worden geïnspireerd tot nieuw werk op het snijvlak van jazz en hedendaagse gecomponeerde muziek. Waar deze nieuwe composities opnieuw vruchtbare ‘vehicles for improvisation’ blijken te zijn voor de musici uit het Clazz Ensemble wordt de cirkel gesloten en ervaart de luisteraar opnieuw de geest van de geniale musicus Thelonious Monk.

Clazz Ensemble-Monk Inside Out-17

Ze delen oppeppers uit waar zelfs de meest hardnekkige kniesoor vrolijk van wordt. Vrij Nederland

Video Preview Monk Inside Out (Friday the 13th Monk/Carlberg):
Mijke’s Middag , NTR Radio 6 april 2013

Kijk naar de videos van het voorlaaste project Federico on Broadway:

Clazz Ensemble in VPRO’s Vrije Geluiden 2012 en op het North Sea Jazz festival 2009

Hyperactieve energie wordt via stompende trombones en schmierende saxofoons geventileerd.NRC

Het Clazz Ensemble mengt klassieke muziek en jazz op een innemende manier. Volkskrant

Opererend in de Europese voorhoede van de nieuwste labelloze muziek. Trouw

MONK INSIDE OUT  is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.
MONK INSIDE OUT is supported by the Performing Arts Fund NL

FPK_LOGO-ZWART-M

Missie Clazz Music

Muziek in het algemeen, maar Clazz Music in het bijzonder staat voor verbinden. Musici uit verschillende disciplines zoeken elkaar op en gaan het avontuur aan, met de bedoeling hun publiek te raken, te bewegen, te verrassen, te ontroeren, te verstillen.

Clazz Music geeft deze missie vorm door het initiëren, produceren en presenteren van projecten met uiteenlopende ensembles. Zodoende huldigt ze een van de belangrijkste muzikale uitgangspunten van de jazz: de voortdurende drang naar vernieuwing door verbinding met andere muziekstijlen. Een divers en avontuurlijk publiek vindt Clazz Music op locaties als concertzalen, festivals, jazzclubs, kerken, congrescentra, musea en op virtuele podia als Youtube en Facebook.

Copyright ©Clazz Music 2019