Bach Reflections

Bach Reflections – Info Deutsch E38389E382A4E38384E59BBDE69797

Dat werken van Johann Sebastian Bach ook voor jazzmusici een onuitputtelijke bron voor interpretatie en improvisatie vormen, laat Bach Reflections horen in het programma en op de gelijknamige CD To B or not to B. Het is bekend dat Bach in zijn tijd een bewonderd en door sommigen zelfs gevreesd improvisator was. Zijn enorme oeuvre en zijn ontelbare variaties in melodie, harmonie en ritme leveren hiervan het klinkende bewijs. Bach Reflections voegt aan Bach’s muziek een nieuwe jazzy dimensie toe. Bassist Paul Berner, trompettist Gerard Kleijn en saxofonist Dick de Graaf demonteren de composities, hergebruiken onderdelen en voegen met gitarist Ed Verhoeff en celliste Larissa Groeneveld veel eigens toe.  Het is daarbij niet zo dat een thema van Bach wordt neergezet, waarop dan wordt geïmproviseerd. Integendeel, de thema’s van Bach, zoals het wereldberoemde ‘Air’ uit zijn Derde Orkestsuite, de ‘Polonaise’ uit zijn Tweede Orkestsuite, zestien maten uit ‘Die Kunst der Fugue’, het ‘Adagio’ uit het ‘Vioolconcert in a’ en de aria ‘Bist du bei mir’ duiken ergens in de ‘reconstructies’ van Bach Reflections op. Ze kennen geen vaste plaats, zijn niet altijd meteen herkenbaar en liggen ingebed in prachtig samenspel en doorbloede soli van de groepsleden. Hierbij laten zij de klassieke compositie en de hedendaagse improvisatie  moeiteloos en verassend mooi in elkaar vloeien. Geen museale Bach dus. Maar muziek met eerbied voor de meester en het zoveelste bewijs voor het tijdloze karakter van zijn artistieke erfenis.

beautiful prom dresses

De pers over de recente CD To B or not to B:

Tedere toonzetting en gedreven ‘groove’ creëren een uitzonderlijk fraai en uitdagend muzikaal palet
Jazzflits, Frank Huser

Meesterwerken, deze eigen interpretaties van monumentale barokmuziek
Jazzenzo, Rinus van der Heijden

Treffen Bach en Jazz pakt goed uit
Leeuwarder Courant

Ritmische en harmonische variaties geven extra cachet
Jazzism, ****1/2, Ken Vos

Het programma ‘ To B or not to B’ is ook te boeken met eminent Bach vertolker Ivo Janssen. To B or not to B is in Januari 2014 in première gegaan in een uitverkocht Bethaniënklooster te Amsterdam (tevens cd presentatie) en tijdens de Bachdag in het Muziekgebouw aan het IJ. In 2014 en 2015 vindt een tournee langs de Nederlandse concertpodia en theaters plaats.

BACH_REFLECTIONS_BOEKJE_DEFV42

Ivo Janssen wordt gezien als een van de grootse vertolkers van Bach’s klavierwerken. Sinds zijn debuut in het Concertgebouw in 1988 treedt hij regelmatig op in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië en de VS.  In 1994 begon hij aan een zeer ambitieus project: het op CD vastleggen van het complete werk voor klavier van J.S. Bach. Na opnames van o.a. de Goldbergvariaties en Das Wohltemperierte Klavier, voltooide Ivo Janssen in januari 2007 deze ook internationaal veelgeprezen cyclus met een uitvoering van Die Kunst der Fuge.

Larissa Groeneveld’s sonorous tone and firm phrasing was to be felt, and she was impressive again
The New York Times

Met zijn meeslepende muzikaliteit weet Ivo Janssen Bach op een ongehoorde manier te actualiseren
NRC

To Be or not B is te boeken in vier verschillende samenstellingen:

– Bach Reflections
– Bach Reflections & Larissa Groeneveld solo (cello Suites)
– Bach Reflections & Ivo Janssen solo
– Bach Reflections & Larissa Groeneveld solo & Ivo Janssen solo

Boekingen  – Clazz Music 06 22421965


pdf pers informatie
foto 1 pers / foto 2 pers


Missie Clazz Music

Muziek in het algemeen, maar Clazz Music in het bijzonder staat voor verbinden. Musici uit verschillende disciplines zoeken elkaar op en gaan het avontuur aan, met de bedoeling hun publiek te raken, te bewegen, te verrassen, te ontroeren, te verstillen.

Clazz Music geeft deze missie vorm door het initiëren, produceren en presenteren van projecten met uiteenlopende ensembles. Zodoende huldigt ze een van de belangrijkste muzikale uitgangspunten van de jazz: de voortdurende drang naar vernieuwing door verbinding met andere muziekstijlen. Een divers en avontuurlijk publiek vindt Clazz Music op locaties als concertzalen, festivals, jazzclubs, kerken, congrescentra, musea en op virtuele podia als Youtube en Facebook.

Copyright ©Clazz Music 2019