Artiesten

[one_third][h6] Clazz Ensemble [/h6] Vanaf de oprichting in 2007 spelen in het Clazz Ensemble twaalf musici uit de jazz- en de klassieke muziek schouder aan schouder hun eigenzinnige repertoire van gedurfde composities, messcherp uitgevoerde blazersmuziek, spetterende solo’s en groovende ritmes. Het Clazz Ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat de hokjesgeest niet meer in de 21e eeuw thuis hoort. Zowel voor de musici als voor het publiek biedt deze kleine bigband een verrassend muzikaal avontuur. De optredens worden vaak gecombineerd met multimediale en theatrale elementen. Het ensemble voelt zich net zo goed thuis op het North Sea Jazz Festival als op de klassieke muziekpodia. De vele concerten en de drie cd’s van het Clazz Ensemble hebben in de media ruimschoots aandacht getrokken. De cd’s kregen internationaal unaniem goede kritieken. Ook was het ensemble onder meer te zien in De Wereld Draait Door en VPRO Jazz Live. Met de projecten Avonturen (2007), Clazz in Zeeland (2009) en His Master’s Choice featuring Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis en Frank Carlberg (2011-2012) zoekt het ensemble de samenwerking met componisten uit de jazz, pop en klassieke hoek. In 5 jaar heeft deze bonte verzameling van muzikale karakters zich definitief een plaats verworven in de voorhoede van de Europese bigband traditie.

Dick de Graaf, Nils van Haften, Arno Bornkamp en Werner Janssen – saxofoons/fluit/klarinet
Charlie Biggs, Frank Anepool, Gerard Kleijn – trompet/bugel
Vincent Veneman, Koen Kaptijn – trombone
Kris Goessens – piano / Guus Bakker – contrabas/basgitaar / Joost Kesselaar – drums

[one_third][h6] Bach Reflections[/h6] Bach Reflections is een project dat Dick de Graaf in 2007 in het leven riep ter gelegenheid van een compositieopdracht van het beroemde jaarlijkse Bachfest in Leipzig. Zijn intieme arrangementen en ‘her-composities’ van het werk van deze grote componist zijn inmiddels door diverse internationale bezettingen gespeeld en klinken vanaf 2012 in de vorm van een kwartet zonder slagwerk. Bach inspireert niet alleen klassieke componisten en musici. Musici in alle stijlen hebben door de eeuwen heen dankbaar gebruik gemaakt van zijn muzikale rijkdom. Ook veel jazzmusici houden van zijn muziek, wellicht omdat hij zelf in zijn tijd een bekende en door sommigen gevreesde improvisator was op het orgel en het clavecymbel. Bach Reflections is een ontmoeting van vier musici die allen als bandleider met ook hun eigen groepen graag geziene gasten zijn op de nationale en internationale jazzpodia. Bach Reflections is een muzikale viering van het moment en laat op geheel eigen wijze horen dat Bach en improvisatie hand in hand gaan.

Dick de graaf – saxofoon / Gerard Kleijn – trompet en flugelhorn
Paul Berner – bas / Ed Verhoeff – gitaar

[one_third][h6] Bach Reflections Solo [/h6] In het solo programma ‘Bach Reflections – Solo’ geeft tenorsaxofonist Dick de Graaf  een unieke vertolking van Johan Sebastiaan Bachs eerste cellosuite. Net als de cello komt de tenorsaxofoon dicht in de buurt van de menselijke stem. Het kenmerkende warme timbre van de Graafs saxofoonklank en zijn verhalende manier van spelen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor de vertolking van Bachs beroemde solowerk. Tijdens zijn optreden neemt de saxofonist het publiek mee op een spannende reis waarbij hij af en toe opzettelijk verdwaalt en al improviserend weer een weg terug zoekt naar dit bij velen bekende muziekwerk. Zijn creatieve zoektocht begint hij onzichtbaar  achter in de zaal waarna hij zich spelend langs en door het publiek naar het podium begeeft. Bachs muziek is door de jaren heen door musici, componisten en improvisatoren uit tal van muziektradities gebruikt als persoonlijke inspiratiebron. In zijn performance voegt de Graaf hier nog de relatie met de ruimte aan toe. Tijdens zijn wandeling door de concertzaal speelt hij een spel met de veranderende klank van zijn instrument door zijn bewegingen in de ruimte. Zo zijn niet alleen de door Bach gecomponeerde noten, maar ook de kenmerken van de zaal waarin de Graaf optreedt verantwoordelijk voor een unieke viering van het muzikale moment.

Dick de Graaf – saxofoons

[one_third] [h6] Gerard Kleijn Group[/h6] Sinds 1997 speelt de internationale Gerard Kleijn Group composities in boeiende en verrassende structuren. Melancholieke, spitsvondige creaties in een uitgesproken jazzidioom. Of zoals het magazine Jazzism schreef: ‘Organische jazz die in geen enkel opzicht gekunsteld overkomt’. Losjes, funky en niet te voorzichtig. De groep speelde op podia en festivals binnen en buiten Europa. Zo was de groep onder andere zij te zien op het North Sea Jazz Festival, het Concertgebouw, Jazz Lives in Syria Festival, Vila Celimontana Rome, De Werf Burgge, het Bimhuis en the Bird’s Eye Basel. De vele concerten en de vier cd’s van de Gerard Kleijn Group kregen internationaal unaniem goede kritieken. Met de programma’s Big Moves featuring Fay Claassen (1998), Love Quotes (2001), New World (2003), Le Flirt de Satie feat. Franck Amsallem (2006), Le Flirt de Satie Plus feat. Frank van de Laar (2008) en Songs without Words feat. Larissa Groeneveld en Frank van de Laar (2010) zoekt de groep zijn inspiratie en speciale gasten zowel in de jazz, pop als klassieke muziek.

Gerard Kleijn – trompet/flugelhorn – Franck Amsallem – piano / Paul Berner – bas –  Joost Kesselaar -drums

[divider]